فرش ماشینی کاشان

آموزش انتخاب و خرید فرش ماشینی کاشان

فرش ماشینی کاشان

آموزش انتخاب و خرید فرش ماشینی کاشان

در این وبلاگ شاهد مقالاتی در خصوص آموزش انتخاب و خرید فرش ماشینی کاشان با کمترین هزینه و به صورت مستقیم از کارخانه خواهید بود.

۵ مطلب در بهمن ۱۳۹۸ ثبت شده است

  • ۰
  • ۰

یکی از وسایل مهم از وسایل موجود در خانه شما فرش است . فرش در زیبایی خانه شما و سلامتی افراد منزل تاثیر به سزایی دارد. هنگام خرید فرش ماشینی نکات خرید فرش  را باید در نظر بگیرید تا بتوانید انتخاب دقیق و مناسب داشته باشید. یکی از این نکات مهم شانه فرش ماشینی شما است. در این مقاله قصد داریم شما را با فرش 1000 شانه بیشتر آشنا کنیم.

فرش 1000 شانه کاشان زیبا و چشم نواز

فرش 1000 شانه کاشان به دلیل ریزبافت بودن، در مقایسه با فرش 700 شانه، بسیار بیشتر مورد استقبال خریداران فرش ماشینی قرار می گیرد. این ریزبافتی فرش، امکان بافت نقشه های فرش دستبافی را که با رجشمار بالا و با گلها و نقوش بسیار ریز و ظریف طراحی شده اند، به تولیدکنندگان فرش می دهد. از اینرو برای بیان اینکه نقشه های فرش دستباف بر روی فرش ماشینی 1000 شانه بافته می شوند، برخی فروشندگان و تولیدکنندگان از اصطلاح فرش دستباف نما استفاده کرده اند.

فرش 1000 شانه کاشان، نسبت به فرش های 1200 شانه خاب بیشتری دارند

با توجه به آن چه در بالا بیان کردیم، شاید فکر کنید که هر چه شانه فرش بیشتر باشد و فرش ریزبافت تر باشد، فرش دارای خاب بهتری و بیشتری است. حقیقت این است که با افزایش شانه فرش، نخ خاب آن کوتاهتر می شود. این مسئله به دلیل برخی مسائل تکنیکی اتفاق می افتد.

بسیاری از خریداران ترجیح می دهند که بر روی فرشی که ارتفاع نخ خاب آن بیشتر و راحت تر و نرم تر است، راه بروند، بنشینند یا دراز بکشند. اگر از این جمله خریداران هستید، فرش با تراکم بالا ( مانند فرش های 1200 شانه و 1500 شانه) برای شما مناسب نیست.

فرش 1000 شانه را می توان نقطه میانی ریزبافت بودن فرش و نرمی فرش دانست. بنابراین بهترین انتخاب برای خریدارانی است که به هر دو فاکتور به یک اندازه اهمیت می دهند و ترجیح می دهند که یکی را فدای دیگری نکنند.
مجموعه قالی کاشان، در یک مقاله آموزشی به طور مفصل به ویژگی های فرش 1000 شانه کاشان پرداخته است. این که چگونه شانه و تراکم فرش را تشخیص دهید، چگونه دست متقلب ها را بخوانید و نکات تکمیلی درباره مزایا و معایب استفاده از فرش 1000 شانه کاشان را می توانید در مقاله فرش 1000 شانه کاشان در آکادمی فرش مجموعه قالی کاشان مطالعه نمایید.

پیش از خرید فرش 1000 شانه کاشان به نکته زیر توجه نمایید

همان طور که گفته شد، فرش 1200 شانه، نسبت به فرش 1000 شانه، تراکم بالاتری دارد و از نظر بصری زیباتر است. و البته قیمت بیشتری هم دارد. اگر به دنبال خرید یک فرش بسیار ریزبافت هستید، فرش های 1200 شانه و فرش های 1500 شانه ما را هم از نظر بگذرانید.

علاوه بر این، فرش 700 شانه، نسبت به فرش 1000 شانه، ارتفاع خاب بیشتری دارد. اگرچه میزان بلندی خاب فرش 1000 شانه از نظر بیشتر خریداران، مناسب است، اگر تمایل دارید که فرش شما بسیار زیاد نرم و برای نشستن و خوابیدن بسیار زیاد راحت باشد، شاید فرش 700 شانه و یا حتی فرش 500 شانه برای شما انتخاب بهتری باشد. می توانید پیش از تصمیم نهایی، فرش های 700 شانه مجموعه قالی کاشان را هم از نظر بگذرانید.

اگر با در نظر گرفتن تمام نکات گفته شده در این مقاله، همچنان تمایل دارید محیط اطراف خود را با یکی از فرش های زیبا و چشم نواز 1000 شانه کاشان تزیین کنید، همین الان از گالری فرش 1000 شانه قالی کاشان ، فرش مورد نظر خود را سفارش دهید تا در کمترین زمان، آن را در هر مکانی که خواستید، تحویل بگیرید.

  • قالی کاشان
  • ۰
  • ۰

فرش 1200 شانه کاشان یکی از محبوب ترین دسته فرش های ماشینی کاشان است. محبوبیت این فرش ها نزد خریداران به دلیل ریزبافت بودن و زیبایی این فرش ها است. خریدارانی که به دنبال تزیین فضای خانه خود به کمک یکی از جدیدترین تکنولوژی های بافت فرش ماشینی در دنیا هستند به سراغ فرش 1200 شانه کاشان می روند. در این مقاله با ما همراه باشید تا درباره ویژگی های فرش 1200 شانه و این که آیا برای شما مناسب است یا خیر، اطلاعات بیشتری به دست آورید.

فرش 1200 شانه، ریزبافت و زیبا با تنوع طرح و رنگ

در بالا به این نکته اشاره کردیم که فرش 1200 شانه، یکی از محبوبترین دسته فرش های ماشینی از نظر ریزبافت بودن و زیبایی است. چون فرش 1500 شانه در ریزبافت بودن و زیبا بودن سرآمد بازار فرش است، شاید به نظر برسد که اگر خریداری به دنبال یک فرش ریزبافت می گردد، باید به سراغ فرش 1500 شانه برود. اما لزوما این طور نیست.

تنوعی که در طرح و رنگ فرش 1200 شانه وجود دارد، در فرش 1500 شانه به چشم نمی خورد. اگر در گالری فرش های 1200 شانه مجموعه قالی کاشان چرخی بزنید، با ما هم عقیده می شوید که فرش 1200 شانه تقریبا می تواند هر سلیقه ای را به سمت خود جذب کند.

فرش 1200 شانه، باکیفیت و ماندگار

از آن جایی که فرش 1200 شانه از تراکم بالایی برخوردار است و خریداران خاص را به خود جلب می کند، این دسته از فرش های ماشینی با استفاده از مواد اولیه با کیفیت ممتاز بافت می شوند. علاوه بر این که فرش 1200 شانه، تراکم 3600 دارد.

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره این که شانه و تراکم چیست، چگونه شانه و تراکم واقعی فرش را تشخیص دهیم و نیز افزایش آگاهی درباره جنس های مختلف مواد اولیه، مقاله راهنمای خرید فرش ماشینی ما را مطالعه نمایید.

آنچه در مورد فرش 1200 شانه باید بدانید


فرش های 1200 شانه و 1500 شانه فرش های ریزبافت موجود در بازار هستند. اما فرش های 1200 شانه قمیتی در حدود نصف قیمت فرش 1500 شانه دارند بنابراین اگرفرش ریزبافت با قیمت پایین تر می هخواهید  فرش 1200 شانه انتخاب مناسبی برای شماست. 

تنوع طرح و رنگ در فرش های 1200 شانه بسیار بالا است به طوری که زیبایی این فرش ها به حدی است که ممکن است باعث شود دیگر فرش ها چندان در نظر شما زیبا نباشند (که البته این چنین نیست) و شما را در انتخاب فرش مورد نظرتان دچار سردرگمی و تردید کند. 

ارتفاع نخ خاب در فرش ها ی ماشینی با بالا رفتن شانه فرش کوتاه تر می شود. پس اگر به سبک زندگی سنتی علاقه مند هستید و روی فرش می نشینید و می خوابید پیشنهاد میکینم از گالری فرش 700 شانه و فرش 1000 شانه فرش کاشان نیز دیدن کنید.

در آخر اگر قصد خرید فرش 1200 شانه زیبا و باکیفیت دارید حتما سری به گالری فرش 1200 شانه قالی کاشان بزنید.

  • قالی کاشان
  • ۰
  • ۰

ترنج فرش ماشینی

همه ما علاقه بسیاری به فرش ایرانی داریم. شاید این علاقه ریشه در گذشته ما دارد. مردم سرزمین ما در اعصار مختلف تلاش کرده اند، هر یک چیزی به فرش این هنر زیبا و گستردنی بیفزایند. زندگی ما ایرانی ها با فرش عجین شده است. و همین مسئله شاید علاقه ما را به دانستن پیشینه فرش بیشتر می کند. با وجود این، شاید کمتر ایرانی باشد که از ریشه ها و پیشینه فرش، این هنر زیبای سرزمین مادری، اطلاعات زیادی داشته باشد. در این مطلب و سلسله مطالب آینده تلاش داریم که اطلاعات مجمل و در عین حال جذابی درباره فرش ایرانی و به خصوص فرش کاشان در اختیار قرار دهیم. بیایید از ابتدا شروع کنیم و با هم نگاهی به معنای قالی یا فرش بیندازیم تا به دنیایر رمز و راز به تدریج وارد شویم.

قالی یا فرش چیست؟

قالی یا فرش نوعی گستردنی بافته شده از الیاف پنبه، پشم و در بعضی موارد ابریشم است که معمولاً برای پوشش زمین به کار می‌رود. به دست بافتهٔ پُرزدار و گره‌دار قالی گفته می‌شود. از آنجا که قالی و فرش همیشه نقش‌های زیبا بر خود داشته‌اند، امروزه به جنبهٔ تزئینی آن نیز توجه می‌شود. از سال ۱۳۹۳ به بعد شهر کاشان به عنوان پایتخت فرش جهان معرفی و این اثر ماندگار در میراث ملموس یونسکو با شماره ۰۰۳۸۳ ثبت گردید. هم‌اکنون بیش از ۱۲۰۰ کارخانه تولید فرش ماشینی و ۷۰۰ کارگاه تولید فرش دستبافت در منطقه کاشان و آران و بیدگل مشغول به فعالیت می‌باشد. صادرات فرش در ایران یکی از فعالیت‌های اقتصادی پر سود محسوب می‌شود. 

واژه قالی یا فرش و واژه های مرتبط با آن از کجا می آیند؟

در زبان پهلوی واژه‌های گوناگونی برای اشاره به انواع گستردنی‌ها به کار برده می‌شد: برای قالی نفیس از بَت یا بوپ، برای نمد و فرش از نمت استفاده می‌شد و برای فرش و بستر از ویستَرْگ که از ویستردن (wistardan) گرفته شده که در فارسی امروز، گستردن گفته می‌شود.

 

اما واژهٔ قالی یا غالی از نام شهری به نام قالین (اصل نام شهر مشخص نیست هرچند قلعه و نه شهری وجود دارد که به انگلیسی غالین جاکار و بِرداوان می‌نامند و در خود ارمنی برداوان می‌گویند) در ارمنستان که در آن دوران بخشی از ایران باستان بوده‌است، گرفته شده‌است. البتّه فرهنگ لغت عمید کلمهٔ قالی را برگرفته از کلمهٔ ترکی قالین به معنای فرشِ پُرزدار که با نخ و پشم به رنگ‌های مختلف بافته می‌شود، معنی کرده‌است.

معنای «بوب» در لغتنامه دهخدا چنین آمده‌است:

فرش و بساط خانه… فرشی که آن را انبوب نیز گویند… در ارمنی، بوب و پهلوی، بوپ. در تاریخ طبری از ابوجعفر محمد بن جریر طبری (حدود ۲۶۶–۳۱۰) و ترجمه و تألیف ابو علی محمد بلعمی (۳۲۵) واژه «بساط» مترادف فرش آمده‌است. در آنجا از «فرش بهارستان» سخن می‌رود که در حملهٔ اعراب به ایران از کاخ تیسفون بدست آمده‌است. در معجم البلدان از یاقوت حموی (اوایل سده هفتم هجری قمری) چنین می‌آید: «بساطی یافتند از دیبا، شصت آرش اندر شصت آرش». در نُزهَة القُلوب حمدالله مستوفی (۷۵۰) از قول ابوعون صاحب کتاب الذیج چنین آمده‌است: «در قالی‌قلا فرشی بافته می‌شود که آن را قالی نامند و قالی نسبت اختصاری است به شهر قالی‌قلا و قالی‌قلا شهری است در ارمنستان کبیر... از عهد انوشیروان، هنوز ارمنستان بدست ایرانیان بود تا اسلام آمد… «ارمینیاغس» یکی از مردم ارمنستان زمام حکومت… را در دست گرفت. پس از وی زنی به حکومت رسید بنام «قالی» و شهری ساخت و آن را «قالی‌قاله» نامید که به معنای احسان است.»

  • قالی کاشان
  • ۰
  • ۰

چرا فرش 1500 شانه کاشان را خریداری کنم؟

ریزبافتی و زیبایی فرش 1500 شانه کاشان، هر خریداری را شیفته خود می کند. تراکم بالای این فرش های زیبا، آن ها را شبیه به تابلوهای نقاشی که البته با نخ بافته شده اند، کرده است. این ویژگی فوق العاده و شگفت انگیز فرش ماشینی 1500 شانه کاشان، تولیدکنندگان را ترغیب کرده است که طرح های زیبا و ماندگار فرش دستباف ایرانی را بر روی فرش های 1500 شانه ببافند. این را از ما بپذیرید که فرش 1500 شانه از نظر ظرافت و زیبایی، رقیب سرسختی برای فرش های دستباف هستند.

اگر طرفدار پر و پا قرص نقش و نگار های ریزبافت فرش هستید و دوست دارید دنیای رنگین فرش زیر پای خود را واقعی تر و جذاب تر کنید، سراغ فرش 1500 شانه کاشان را از مجموعه قالی کاشان بگیرید. اما پیش از آن بیایید با هم نگاهی به ویژگی های فرش 1500 شانه کاشان بیندازیم. این اطلاعات به شما کمک خواهد کرد که انتخاب بهتری در خرید فرش خود داشته باشید.

فرش 1500 شانه، جدیدترین تکنولوژی بافت فرش ماشینی

فرش 1500 شانه کاشان، پیش از ورود فرش 1600 شانه، جدیدترین تکنولوژی تولید فرش ماشینی در جهان بود. البته شما خریدار مشکل پسند، با خرید فرش 1500 شانه می توانید مطمئن باشید که فرش ماشینی زیبا و ریز بافتی خریداری کرده اید. تنها تعداد کمی از تولیدکنندگان فرش ماشینی اقدام به تولید فرش 1500 شانه و فرش 1600 شانه می کنند. تولیدکنندگانی که کیفیت فرش تولیدی آن ها زبانزد خاص و عام است.

اما آیا با تمام این توضیحات، فرش 1500 شانه بهترین انتخاب برای شما است؟ این مسئله بستگی مستقیم به انتظارات شما از فرش ماشینی که خریده اید، دارد. پس تا انتهای این مقاله را بخوانید تا با دانش کامل، فرش مورد نظر خود را انتخاب و خریداری کنید.

فرش 1500 شانه چه ویژگی هایی دارد؟

فرش 1500 شانه دارای تراکم 4500 است. برای این که بدانید شانه و تراکم چه تفاوتی با هم دارند و چگونه باید شانه و تراکم یک فرش را تشخیص داد، مقاله راهنمای جامع خرید فرش ماشینی را در آکادمی فرش مجموعه قالی کاشان مطالعه نمایید تا فرش 1500 شانه واقعی را از فروشنده تحویل بگیرید.

نخ خاب فرش 1500 شانه، به دلیل تراکم بالایی که دارد، باید حتی المقدور نازک باشد، بنابراین از جنس نخ نازک و لطیف برای بافت فرش 1500 شانه استفاده می شود. فرش 1500 شانه تولید یک شرکت معتبر، دارای نخ خاب با کیفیت ممتاز و درجه یک است که آن را به یک فرش خوب و باکیفیت و ماندگار تبدیل می کند.

نخ تار و نخ پود در فرش 1500 شانه از جنس پنبه است که باعث می شود، فرش انعطاف پذیری خوبی داشته باشد. به این مفهوم که اگر فرش را تا بزنید، این فرش به راحتی پس از باز شدن، شکل و ظاهر اولیه خود را به دست می آورد و به اصطلاح شکسته نمی شود. برای آن که بدانید نخ تار و نخ پود در فرش ماشینی چه نقشی دارند، مقاله آموزشی ما را در آکادمی فرش مطالعه نمایید.

به دلیل ویژگی های ممتاز که گفته شد، فرش 1500 شانه کاشان، دارای بیشترین قیمت فرش ماشینی در بین فرش های با تراکم مختلف است. می توانید این فرش های زیبا را از مجموعه قالی کاشان، با کمترین قیمت و بدون واسطه از کارخانه تهیه کنید.

پیش از خرید فرش 1500 شانه، به این نکات توجه نمایید

همانطور که در بخش قبل بیان کردیم، نخ خاب فرش 1500 شانه، از لطیف ترین و نازک ترین جنس نخ خاب در بافت فرش ماشینی است. همین ویژگی باعث می شود که ارتفاع نخ خاب در این نوع فرش، کمتر از دیگر فرش ها با تراکم پایین تر در نظر گرفته شود. دلیل این کار این است که نخ های نازک، اگر با ارتفاع زیاد در نظر گرفته شوند، چون ایستایی نخ های کلفت تر را ندارند، در هم می روند و طرح فرش را به زیبایی نشان نمی دهند.

بنابراین در هنگام خرید فرش 1500 شانه، باید این نکته را در نظر بگیرید که این فرش مثلا به اندازه فرش های 700 شانه، برای نشستن یا دراز کشیدن، نرم نیستند. البته این بستگی مستقیم به سبک زندگی شما دارد که آیا با فرش 1500 شانه در منزل خود راحت هستید یا خیر.

نکته دیگری که باید در نظر گرفت، این است که پیش از مشاهده گالری فرش های 1500 شانه مجموعه قالی کاشان، به بودجه ای که برای خرید فرش در نظر گرفته اید، توجه کنید. بسیاری از خریداران، پس از مشاهده فرش های 1500 شانه بسیار مجذوب می شوند و دیگر نمی توانند بین فرش های با شانه پایین تر، فرش مورد نظر خود را انتخاب کنند. پس با آگاهی از این که قیمت فرش 1500 شانه تقریبا یک و نیم تا دو برابر فرش 1200 شانه است، اگر نمی خواهید به این اندازه برای فرش خانه هزینه کنید، به سراغ انتخاب فرش 1500 شانه نروید.

اگر با در نظر گرفتن تمام این نکات، قصد دارید فضای اطراف خود را با زیبا ترین و چشم نواز ترین نوع فرش ماشینی موجود در بازار تزیین کنید، همین الان دست به کار شوید و با سفارش دادن یک فرش 1500 شانه منحصر به فرد از مجموعه قالی کاشان، این فرش زیبا را که مستقیم از درب کارخانه و بدون واسطه برای شما ارسال می شود، در کمترین زمان ممکن و با صرف کمترین هزینه ممکن درب منزل خود تحویل بگیرید.

  • قالی کاشان
  • ۰
  • ۰

 

طرح های فرش ایرانی

 

فرش ایرانی دنیای پر رمز و رازی دارد. نقش های زیبا و دلربای این دردانه های هنر، هر کدام دنیایی هستند از مفهوم و طراوت و خلاقیت. در این مقاله قصد داریم به این دنیای زیبا با نگاهی عمیق تر بنگریم و با وسواس به کنکاش در انواع طرح های فرش ایرانی بپردازیم. با ما در این مقاله همراه باشید.

فرش های ایرانی و طبقه بندی آن ها

نقوش فرش ایران و نگاره های تزیینی آن و از همه مهمتر مفاهیم بنیادی و شاید هم راز آمیز آنها ، از جمله مباحث تخصصی فرش ایران می باشد که در طی چند دهه ی اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفته است .

از برکت بسیاری از این مطالعات در برخی موارد رمز پردازی و نماد گرایی نقوش فرش ایران نیز آشکار گشته و نتایج حاصله افزون بر سایر دلایل، بر ارزشهای هنری فرش ایرانی افزوده است ، قبل از پرداختن به مباحث جدیدی که در طی سالهای اخیر برای طبقه بندی فرشهای ایران مورد توجه قرار گرفته و همچنین مروری بر نظریات کارشناسان غربی در مورد نقشه های فرش ایران ، به معرفی یک طبقه بندی قدیمی از طرحهای فرش ایران می پردازیم که بیش از دو دهه از عمر آن می گذرد و می توان گفت امروزه مورد توجه و استفاده اغلب طراحان و تولید کنندگان فرش قرار گرفته و در مدارس و دانشگاهها نیز به عنوان طبقه بندی اصلی طرحهای فرش ایران معرفی می گردد .

در خصوص طبقه بندی صحیح و اصولی طرح های فرش ایران و همچنین مبانی بنیادی آن تا چند سال اخیر کار چندانی صورت نگرفته بود ، اما به تدریج مطالعات انجام شده به ویژه توسط کارشناسان و محققین ایرانی که متاسفانه هنوز از طرفداران زیادی برخوردار نیست، می رود تا دنیای جدیدی را از طبقه بندی علمی – هنری – طرح های فرش ایران را ارائه دهد .

در این طبقه بندی بدون توجه به دلایل شکل گیری و پیدایش طرحها و نقش ها و حتی ریز نقش های مورد استفاده در فرش ، فقط با توجه به نوع آرایه ها و تزیینات طرح و همچنین اشکال تقلیدی به کار رفته و حتی با توجه به نوع تقسیم بندی متن فرش و جای گیری اشکال و تصاویر در آنها به دسته بندی طرح های فرش ایران پرداخته اند و سپس با قیاس کلیه ی طرح های سایر فرش ها و توجه به وجوه مشترک طرح در هر فرش با طبقه بندی مذکور ، به اصطلاح تمامی طرح های فرش ایران را در این فهرست گنجانیده اند. در اینجا با این طبقه بندی آشنا می شویم .

بر اساس این طبقه بندی طرح های فرش ایران به 19 دسته اصلی طبقه بندی و هر یک نیز به چند شاخه ی کوچکتر تقسیم می گردند که عبارتند از:

دسته 1: طرح های افشان

در این طرح کلیه ی بند ها و نگاره های فرش پیوستگی و ارتباط کاملی دارند به نحوی که به نظر می رسد نقاش از هنگام شروع طرح تا پایان آن قلم از کاغذ بر نداشته و یک ارتباط مداوم بین قسمتهای مختلف نقش بوجود آورده ، به عبارت ساده تر همان گونه که از نام نقوش این گروه پیداست ، تمامی گل و برگ ها و بند های موجود در طرح ، در متن فرش پراکنده و افشان شده اند . طرحهای افشان اصولاً به گونه ای طراحی می شوند که هیچ یک از گل و برگها قرینه نداشته و اصول قرینه نگاری در آن وجود ندارد . انواع مختلف طرح های افشان عبارتند از : افشان دسته گلی ، افشان حیوان دار ، افشان ختایی و ...

 

 

دسته 2: طرح های اسلیمی

 

قالب اصلی این طرح بر مبنای گردش های منظم و بغایت سنجیده ی بند های اسلیمی است . از آنجایی که اسلیمی خود دارای انواعی است لذا با توجه به نوع و شکل آن نیز می توان طرح های اسلیمی را طبقه بندی نمود . معروفترین طرح آن ، اسلیمی جهان اژدر است . در این نوع اسلیمی به دو شاخه تقسیم شده و حالتی شبیه به فکین اژد ها را به وجود می آورد . انواع مختلف طرح های اسلیمی عبارتند ار : اسلیمی بندی ، اسلیمی افشان ، اسلیمی لچک و ترنج

 

دسته 3: طرح های شاه عباسی

اساس کلیه طرح های شاه عباسی بر مبنای کاربرد گل معروف شاه عباسی در این طرح است . در این طرحها گل های شاه عباسی به همراه بندهای ختایی و گاه تلفیق آنها با اسلیمی ها ، انواع مختلفی از نقوش فرش را ارائه می دهند . انواع طرح های این گروه عبارتند از : لچک و ترنج شاه عباسی ، افشان شاه عباسی ، شاه عباسی درختی ، شاه عباسی شیخ صفی ، شاه عباسی جانوری و ...

 

دسته 4: طرح های آثار باستانی و ابنیه اسلامی

کلیه ی طرح هایی که ملهم از نقوش و اشکال تزیینی بناها ، عمارات و کاشی کاری های آنها می باشند در این گروه جای دارند . البته طراحان فرش در برخی از طرح های اصلی نقوش این بناها حسب سلیقه ی خود تغییراتی را وارد نموده اند اما ساختار و تشابه اصلی طرح فرش با طرح اصلی بنا کاملا حفظ گردیده است .
معروفترین طرح های این گروه عبارتند از :
گنبد مسجد شیخ لطف الله ، سردر امامزاده محروق ، گنبد مسجد امام ، تخت جمشید ،‌ طاق بستان مسجد جامع اصفهان و ...

 

دسته 5: طرح های بته ای (بته جقه)

 

کلیه طرح های این گروه بر مبنای کاربرد بته جقه است و به انواع و اقسام مختلف به تزیین متن و حاشیه فرش با بته جقه ها می پردازد . انواع مختلف طرح های بته جقه ای که هر یک به گونه ای شیوه یافته اند عبارتند از : بته میری ، بته خرقه ای ، بته قلمکار، بته کردستانی و ...

 

دسته 6: طرح های اقتباسی

گفته می شود اغلب طرح های این گروه شباهت زیادی با طرح های فرش مناطق مرزی ایران و کشورهای همسایه و حتی سایر کشورها دارد و به همین دلیل آنها اقتباسی می نامند مانند طرح های معروف به قفقازی و گوبلنی

 

دسته 7: طرح های واگیره ای (بندی)

طرح اصلی آن به گونه ای است که سراسر فرش هم از جهت طول و هم از جهت عرض به قطعات منظم تقسیم شده و هر قسمت توسط خطوط و یا بند هایی به قسمت همجوار می پیوندد و به این ترتیب از به هم پیوستن این قسمت ها و بند های آنها کل طرح بوجود می آید . طرح های اصلی این گروه عبارتند از : بندی اسلیمی ، بندی خشتی ، بندی ترنجدار ، بندی شیر و شکری ، بندی شاخه گوزنی ، بندی دسته گلی ، بندی مینا خانی و...

 

دسته 8: طرح های درختی

در طرح های این گروه درخت و درخچه های کوچک و بزرگ به ویژه به صورت انفرادی ترکیب اصلی را تشکیل داده اند و با اجزای دیگری ترکیب شده اند. معروفترین طرح های این گروه عبارتند از : درختی سبزیکار ، و درحتی حیواندار.

 

دسته 9: طرح های شکار گاهی

بنیاد اصلی این گروه از طرحها نمایش صحنه های شکار و شکار گاه است . به نحوی که در قسمتهای مختلف طرح یک سوار کار با وسیله ای همانند تیر و کمان یا نیزه مشغول شکار آهو و یا سایر جانوران است .

 

دسته 10: طرح های ترکمن

طرح های ترکمن همگی در گروه نقوش هندسی قرار دارند و به صورت ذهنی بافته شده اند . معروفترین طرح های ترکمن در ایران که در این گروه نام برده می شوند ،عبارتند از : غزال گز، قاشقی، آخال و ...

 

دسته 11: طرح های ماهی در هم

 

طرح ماهی در هم از قدیمی ترین و رایج ترین طرح های فرش ایران است . این طرح اغلب به صورت یک واگیره می باشد و بافنده همان واگیره را در طول و عرض فرش تکرار می کند . در این طرح یا واگیره یک حوض به صورت لوزی با چهار برگ – ماهی در اطراف آن مشاهده می شود .

طرح ماهی در هم در نقاط مختلف ایران به نامهای مختلفی مشهور است . مهمترین انواع آن عبارتند از :
ماهی فراهان ، ماهی زنبوری ، ماهی کردستان و ریز ماهی

 

دسته 12: طرح های گل فرنگ

کلیه طرح های این گروه بر مبنای گلهای طبیعی بویژه گل رز با رنگهای بسیار روشن نظیر زرد ، آبی و سرخ می باشد . انواع طرحهای گل فرنگ عبارتند از: گل فرنگ بیجار ، گل فرنگ دسته گلی گل فرنگ گل و بلبل ، لچک و ترنج گل فرنگ ، افشان گل فرنگ و ...

 

دسته 13: طرح های قابی (خشتی)

متن فرش در این طرح ها به قسمتها یا قابهای مختلفی تقسیم گشته که به طور منظم در کنار هم قرار دارند و در داخل هر قاب با گل و برگ های مختلفی تزیین شده است . معروفترین طرحهای قابی عبارتند از: قابی بختیار و قاب قرانی

 

دسته 14: طرح های گلدانی

ویژگی اصلی این طرح وجود یک یا چند گلدان در اندازه های مختلف است که تمام متن فرش را می پوشاند . اما اغلب طرحهای گلدانی دارای گلدانی بزرگ در یک طرف فرش هستند که شاخه های گل های آن تمام متن فرش را می پوشاند . معروفترین طرحهای گلدانی عبارتند از :
گلدانی هزار گل ، گلدانی محرابی ، گلدانی ظل السطانی

دسته 15: طرح های محرابی

طرح اصلی در این گروه بر مبنای محراب است . همان مکانی که در مساجد ، مکان نمازگذاران امام جماعت است . در این طرحها معمولا محراب را با تزییناتی از قبیل قندیل ، گلدان ، و حتی درخچه های کوچک می پوشانند و گاه دو طرف محراب را با ستونهای بزرگی که سقف محراب بر روی آن قرار دارد نشان می دهند انواع طرحهای این گروه عبارتند از : محرابی قندیلی ، محرابی گلدانی ، محرابی درختی

 

دسته 16: طرح های ایلی و عشایری

این طرح ها عموما توسط عشایر ایران بافته می شوند و اغلب نگاره ها و تزیینات طرح ملهم از ذهن قالیبافان است . در این طرح ها قرینه بودن چندان معنا ندارد و ختی همین ویژگی و سادگی نقوش از عوامل اصلی زیبایی طرح های این گروه است . طرح های فرش عشایر قشقایی ، شاهسون ، بلوچ و ... در این گروه جای می گیرند .

 

دسته 17: طرح های محرمات

در این طرح کل متن فرش از جهت طولی به چند ردیف موازی تقسیم میگردد و درون این ردیفها با نگاره هایی همچون بته جقه ، انواع اسلیمی و یا ختایی و گل و برگهای دیگر تزیین می گردد . به عبارت دیگر متن فرش به صورت راه راه می باشد ، محرمات بته جقه ای معروفترین طرح این گروه است.

 

دسته 18: طرح های هندسی

همان گونه که از نام طرح های این گروه پیداست ، کلیه نقوش این گروه به صورت هندسی و با استفاده از خطوط زاویه دار به وجود می آیند . مهمترین انواع طرحهای هندسی عبارتند از :
هندسی کف ساده ، هندسی جوشقان ، هندسی خاتم شیراز ، هندسی لچک و ترنج و هندسی قابی

 

دسته 19: طرح های تلفیقی

طرح های این گروه به مرور زمان و با ادغام شدن طرح های مختلف بوجود آمده است و دهها و بلکه صدها نوع از آن را می توان در میان مناطق مختلف ایران مشاهده کرد . برخی از طرح های تلفیقی به جهت تلفیق زیبا و صحیح نقوش مختلف از جذابیت بالایی برخوردارند . اما برخی از آنها ناشی از تلفیق نابهنجار چند طرح می باشند . گونه های مختلفی از طرحهای تلفیقی را می توان نام برد مانند لچک و ترنج تلفیقی ، تلفیقی دسته گلی ،تلفیقی گل فرنگ ، تلفیقی هندسی و ...

 

دسته بندی های دیگر از طرح های فرش ایران

آنچه که شرح آن رفت در واقع یک طبقه بندی ساده و قدیمی از طرحهای فرش ایران بود که هم اکنون نیز مورد استفاده بسیاری از طراحان و حتی کارشناسان فرش قرار می گیرد . عده ای تغییرات خاصی در این طبقه بندی به وجود آورده اند و تعداد این گروه را به 20 الی 25 گروه گسترش داده اند .

عده ای دیگر شیوه ی به اصطلاح علمی تری را در پیش گفته اند و گروههای اصلی را به دو یا سه طرح اصلی تقسیم نموده اند .

یک گروه را را طرحهای الهام یافته از طبیعت دانسته اند و گروه دوم را طرحهایی می دانند که علت اصلی بوجود آمدن آنها خلاقیت هنری بوده ، به اصطلاح عامل خلق آنها بشر بوده است مانند طرحهای مشهور به ابنیه تاریخی ، طرحهای ذهنی عشایری ، طرحهایی که به نام شهر ها شهرت یافته اند و طرحهای تلفیقی ، سپس کلیه طرحهایی را که قبلا نام برده شد در ذیل هر یک از این دو گروه قرار می دهند .

اما صرف نظر از نحوه ی تقسیم بندی ، اغلب اینان تحت تاثیر همان گروهای اصلی نام برده شده قرار داشته و هر یک به شیوه ی دیگری سعی داشته اند همان طبقه بندی قدیمی را به شکل جدیدی ارائه نمایند و به همین دلیل است که در نام گذاری طرحهای اصلی و گروهای فرعی هر یک ، تفاوت خاصی مشاهده نمی شود .

 

منبع: https://www.beytoote.com/art/farsh/iranian-carpets1-classify.html

  • قالی کاشان